FBhidden

Den gode tekst – Hvordan du forfatter en skarp speaktekst til din videoproduktion

Lykke Schultz
Lykke Schultz
Projektkoordinator - Partner

Når du skriver tekster der skal indtales over din video, er der mange ting du skal have med i overvejelserne. Der er mange fordele ved at bygge filmen op omkring et speak, frem for at lade en person udtale sig. Der er bestemt også nogle ulemper, men nu fokuserer vi på fordelene 😉

En speaktekst, der nedskrives på forhånd, og indtales seperat fra optagelserne til din film, har du i din hule hånd. Det vil sige, at du kan veje og vægte hvert eneste ord. Vurdere ordlyd, ladning og betydning, samt overveje, hvordan din målgruppe vil fortolke det, der siges. Det er en stor magt, men også et stort ansvar…..

Hvis du undertekster din film med en .srt fil, har en velforfattet speaktekst ydermere den fordel, at alt du har inkluderet i den er indekseret, og altså dermed kan findes i f.eks. Googlesøgninger. Overvej derfor nøje dine ord. Se mere om undertekster og SEO

Det absolut vigtigste du skal have for øje, når du skriver din speaktekst er, at den skal passe til den film du har i tankerne. Den skal altså have det samme formål og mål, og være henvendt til den samme målgruppe.

Målgruppen

Når du skriver speaktekster til din film er det derfor vigtigt at du har din målgruppe for øje – ellers falder budskabet helt ved siden af. Derfor er mit bedste råd, at sætte modtageren i fokus, så du får større succes med din tekst og dit budskab.

Du skal altså tænke over hvem der skal se din film. Hvad “tænder” de på. Er de til fakta eller følelser? Hvorfor ser de filmen, og hvad vil du have ud af at de ser din film. Det du siger skal være super relevant for målgruppen.

Disposition

Inden du gå i gang med at formulere de helt konkrete ord, som du vil have med din speaktekst, er det en rigtig god ide at lave en disposition – så får du et overblik over, hvad du gerne vil have med, og i hvilken rækkefølge det skal være. Når du arbejder med din disposition får du også hurtigt et overblik over om du kan “nøjes” med én film, eller om du måske når bredere, længere og skarpere ud, hvis du laver en lille serie af film, med hver sit hovedbudskab.

Budskab

Afhængig af, hvilken type film du skriver tekst til, skal du nemlig nøje overveje, hvor mange budskaber du skal “fylde” i. Jeg vil som regel anbefale ét hovedbudskab og 2-3 underbudskaber.

En seer skal altid fanges helt i starten af din film. Derfor er det vigtigt, at italesætte det centrale/ hovedbudskabet i de første 10-15 ord, så seeren får lyst til at se videre. Ved at starte med det centrale, fanger du modtagerens interesse og giver lyst til at se med videre.

Længde på speaktekst

Jeg bliver tit spurgt om, hvor lang en film til nettet skal være. Det kommer jo rigtig meget an på, hvad formålet med filmen er, og hvem seeren er. Men overordnet set skal filmen ALDRIG være længere end du har godt indhold til.

En tommelfinger regel i forhold til speak er, at der går 125-150 ord pr minuts film.

Det er vigtigt at teksten opbygges i tone og længde, så der ikke tales i ét væk hen over hele filmen. Seeren skal have luft til at fordøje det der er blevet sagt – helst mens flotte illustrative optagelse understøtter det budskab, der er kommet. f.eks kan speaken have fortalt om “Høj faglighed og professionalisme”, hvorefter vi ser kompetente glade medarbejdere udføre forskellige arbejdsopgaver med rank ryg og lys i øjnene.

Tænk på forhånd over hvilket medie din film og dermed speaktekst er tiltænkt, så ved du også ca., hvor mange ord du har at arbejde med. Se mere om opbygning af film til forskellige medier.

Kompleksitet

Teksten skal være letlæselig og ligetil, så undgå at bruge for tunge, sammensatte ord og lange sætninger – det samme gælder også for fagsprog. Du skal tænke på, at din speaktekst skal læses op af en speaker, og den skal derfor være i talesprog. Sætningerne skal være korte, så speakeren får naturlige ophold, hvilket gør at vi kan klippe en mere harmonisk film omkring det der siges.

Sammenhæng og overblik

For at give seeren den bedste oplevelse, er det især vigtigt at du skaber sammenhæng og overblik i det du skriver om, og ikke kører for meget ud på et sidespor. Hold din tekst kort og “to the point”, og hav gerne en rød tråd i form af billedsprog eller metaforer som relaterer sig til de optagelser speaken skal indtales over.

Plads til læseren

Det er vigtigt at du giver modtageren plads til at tænke selv. Undgå derfor at lave for beskrivende og udpenslede sætninger, der ikke udfordrer modtageren. Undgå at sige det indlysende, lav hellere “setups” så seeren selv skal tænke sig til noget. Når vi selv har “regnet noget ud”, husker vi det bedre.

CTA

Husk at afrunde din speaktekst med et Call-To-Action, så du på en elegant og naturlig måde fører seeren videre til den handling der var målet med din film.

Se mere inspiration til at skrive tekst til voice overs. Kontakt mig hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst muligt producerer film med forfattet og indtalt speaktekst over, eller hvis du har brug for hjælp med din næste produktion.

Lykke Schultz/Partner

lykke@isofilm.dk

23639925

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gode tips og tricks fra os fra ISOfilm, eller fra spændende
gæste bloggere med stort “know-how” indenfor markedsføring med video

  • Video i din markedsføring

    Få ti tips til hvordan du bedst bruger video i din markedsføring

  • Ved tilmelding accepterer du at modtage e-mail markedsføring fra ISOfilm
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.